Soós Csaba

Elnök – Vezérigazgató

1997 – 1999

Bróker

prop. trader WestLB Investment Rt. és Erste Investment Rt.

1999-2000

Ügyvezető igazgató, Build-Up Kft.

A Társaság alapítója, a Társaság által fejlesztett ingatlan koncepciójának kidolgozója, finanszírozásának megszervezője. A Társaság az önkormányzattól vásárolt 10 hektárt meghaladó közművesítetlen telken közel 400 lakást épített fel 2002-ig. Ezzel létrejött Magyarország első valódi lakóparkja a III. kerületben, Csillaghegyen, a volt téglagyári területen.

2000-2020

Ügyvezető, később elnök, később Elnök – Vezérigazgató, RFV Kft. (később RFV Nyrt., később E-Star Alternatív Nyrt., később ENEFI Nyrt.).

A Társaság alapító tulajdonosa. Az üzleti modell kidolgozója, nemzetközi terjeszkedésének előkészítője és megvalósítója. A Társaság több akvizíciójának megvalósítója. Számtalan projekt és cégértékelés kidolgozója:

  • 2011 – EETEK Ltd. megvásárlása az EBRD-től.
  • 22 millió EUR összegű tranzakció. A vállalatértékelést a Társaság maga végezte.

2012 -2013

A Társaság csődegyezségének menedzselése.

A csődegyezséghez elengedhetetlen vállalatértékelés lefolytatása, egyeztetése és elfogadása a hitelezőkkel. A csődegyezség a Társasággal szembeni követelések tőkévé konvertálásával valósult meg. Külső szakértő nem került bevonásra. A tőkeemeléshez szükséges független könyvvizsgálói vélemény kiállításakor a könyvvizsgáló a mögöttes tranzakciókat és azok apportáláskori értékét nem vizsgálta. A tranzakcióhoz készült tájékoztatót a tisztelt MNB jogelődje jóváhagyta.

  • 2012 Sárospatai projekt lezárása, projekttársaság értékesítése (össz. tranzakciós érték cca 800mFt) 2012 Fejér és Veszprém megyei projektek lezárása (össz. tranzakciós érték cca 2,5mrdFt)
  • 2012 – NRG Finance Kft. (ezáltal annak 96,67%-os tulajdonát képező Rába Energiaszolgáltató Kft.és a 100%-os tulajdonában lévő EPV Biogáz Kft.) értékesítése.
  • A vállalatértékeléskor a Társaság meglévő szakértelmére támaszkodott. Az NRG Finance Kft. vételára 2,8mEUR volt.
  • 2013 EC Gorlice z o.o értékesítése az E-Star Polska Z o. o. által, 7,4m PLN érték fejében. A vállalatértékeléskor a Társaság meglévő szakértelmére támaszkodott.

2015 – 2016

ENEFI Polska Spolka Z.o.o. vállalat értékesítése.

Az MNB későbbi határozatában és vélhetően feljelentésében nehezményezte, hogy „Soós Csaba kihasználva, hogy az EETEK Ltd. egyszemélyi vezetője” értékesítette a Társaság egy jelentős vagyonelemét. A vállalatértékeléskor a Társaság meglévő szakértelmére támaszkodott. A tranzakciós érték 48.51 m PLN készpénz valamint az ENEFI Polska ENEFI Nyrt.-vel szemben fennálló összes követelésének ellenértéke (mintegy 28 millió PLN) fejében. 3 évvel később az EC Mielec piaci értéke közel nullára esett, tekintettel a piaci szabályozásban beállt durva változásoknak.

2017

ENEFI közvilágítási projektjeinek értékesítése az Enerin Kft. részére, közvilágítási üzletág lezárása (össz tranzakciós érték: cca 215mFt)